Wat is het verschil tussen een lineaire actuator en een roterende actuator?

- Jun 13, 2019-

Lineaire actuators verplaatsen objecten in feite in een rechte lijn, terwijl roterende actuators objecten onder een hoek roteren. Daarom voert de lineaire actuator een heen-en-weergaande beweging uit en voert de roterende actuator een rotatiebeweging uit.

Simpel gezegd, een enkele motor is een roterende actuator. Wanneer een stroom door een conventionele servomotor vloeit, draait de motor. Rechtstreekse aansluiting van de motor op de belasting vormt een actuator met directe aandrijving. Veel roterende actuators worden gecombineerd met mechanische apparaten om een mechanische hefboomstructuur te vormen die helpt de rotatie te verminderen en het koppel te verhogen. Als de component uiteindelijk een rotatiebeweging uitvoert, hoort deze ook bij een roterende actuator.

Aan de andere kant is het ook mogelijk om de roterende beweging om te zetten in een heen en weer gaande beweging door de roterende actuator met de mechanische inrichting te verbinden, en dan wordt het een lineaire actuator.

Wat zijn de mechanische apparaten die hier worden genoemd? Riemen en katrollen, versnellingsbakken, ballen en schroeven, rekken en rondsels. Al deze mechanismen kunnen op de een of andere manier energie omzetten. Riemen en katrollen kunnen worden gebruikt om de roterende beweging van de servomotor om te zetten in lineaire beweging. De versnellingsbak converteert rotatiebeweging in lineaire beweging door te combineren met mechanische apparaten. Kogelbouten en rolschroeven worden vaak gebruikt om de rotatiebeweging van een servomotor om te zetten in precieze lineaire beweging.

Het is vermeldenswaard dat wanneer een bewegingovergang tussen meerdere apparaten plaatsvindt, om een hoge bandbreedte te bereiken, enkele fysische wetten moeten worden nageleefd om de reactiesnelheid van de actuator te verbeteren. Daarom moet de actuator zo dicht mogelijk bij de belasting staan, zoals direct aangedreven rotatiemotoren en lineaire oplossingen met directe aandrijving bieden meestal het systeem met de hoogste bandbreedte.

electric-linear-actuator26495308437